شهر زیبای ایروان، پایتخت کشور ارمنستان در جوار رود هرازداران و فاصله 23 کیلومتری تا مرزهای ترکیه قرار گرفته است. نامش برای اولین بار در سال 607 میلادی در تاریخ ثبت شده اما شواهد موجود باستانی حاکی از وجود حیات بشری در هزاراه های ششم تا سوم قبل از میلاد در این سرزمین است. تاریخچه پیوستن آن به پادشاهی ارمنستان به قرن ششم قبل از میلاد بازمی گردد. این شهر مدرن از تپه ها و دره های عمیق رودخانه هزارادارن سربرافراشته و با قله های آتشفشانی رشته کوه های آراگاتس و آژداهاک و شمال رشته کوه های آرارات احاطه گردیده است. موقعیت جغرافیایی بسیار جذابی که به لطف آن این سرزمین جذاب از زیبایی های طبیعی خارق العاده ای بهره مند گردیده. قرار گرفتن ساختمان های مدرن آن در امتداد درختان باطراوت خیابان سنتی ارمنی خالق ترکیبی تماشایی و چشم نواز در این شهر شده اند، ترکیبی جذاب که قطعا روح هر بیننده ای را نوازش می کند. در سال 1919 همزمان با ساخت دانشگاه و دیگر مراکز آموزش عالی در ایروان، این شهر به یکی از بزرگترین مراکز فرهنگی کشور تبدیل گردید تا جایکه آکادمی علوم ارمنستان به عنوان یکی از برجسته ترین موسسات تحقیقاتی در این شهر قرار گرفته است. می توان از ایروان به عنوان میزبانی بسیار شایسته برای آرشیو مانتاداران نام برد، گنجینه ای ارزشمند که مجموعه ای غنی از نسخ خطی باستانی ارمنی را در دل خود جای داده است. در این شهر رویایی تا دلتان بخواهد موزه و تئاتر یافت می شود.
جمعیت
جمعیت پایتخت زیبای ارمنستان 1093485 نفر می باشد.
شرایط آب و هوایی
ایروان دارای شرایط آب و هوای قاره ای متاثر از استپ می باشد و تابستان هایی طولانی، گرم و خشک و زمستان هایی کوتاه اما سرد و برفی را تجربه می نماید. آب و هوایی که از موقعیت جغرافیایی آن، فاصله اش از دریا و احاطه شدنش با رشته کوه های متعدد تاثیر می پذیرد. ایروان معمولا شاهد تابستان هایی بسیار گرم می باشد تا جاییکه درجه حرارت در آن در ماه اوت به 40 درجه سانتی گراد هم می رسد. زمستان هایش هم بسیار سرد با بارش سنیگین برف است، سرمایی شدید که گاها در ماه ژانویه به منفی 15 درجه سانتی گراد و حتی پایین تر هم می رود. مقدار بارندگی سالانه در آن کم و حدودا 318 میلی متر است. ایروان در طول سال به طور متوسط 2700 ساعت شاهد تابش و تلالو نور خورشید می باشد.
در میان تمام شهرهای اروپایی، ایروان شاهد بیشترین تغییر در میانگین آب و هوا در فصل تابستان (از ماه ژوئن تا اوت) و در فصل زمستان (از ماه دسامبر تا فوریه) است.
تاریخچه
ایروان شهری است باستانی با تاریخی کهن و پرفراز و نشیب. در واقع می توان از دژ اربونی ارمنستان که در سال 782 پیش از میلاد مسیح توسط ارگیشتی پادشاه اورارتو در نزدیکی ایروان کنونی ساخته شد نام برد. نام شهر ایروان نیز برگفته از کلمه اربونی یا به بیان دیگر اسم این دژ است. می توان از کتیبه ای سنگی مربوط به روزگار حکمرانی ارگیشتی که در پژوهش های باستانی کشف شد، گواهی بر قدمت و تولد اولیه این شهر نیز نام برد. بر اساس این کتیبه آرگیشتی خود را سازنده این بنای عظیم و ستاینده خدای خلدی می خواند. در واقع این تاریخ 2789 سال پیش و 29 سال قبل از پیدایش رم بود. در گذشته یونانیان باستان نقشی اساسی را در ثبات زندگی اقتصادی و سیاسی ارمنستان ایفا می کردند، ایروان در آن زمان به دلیل قرا گرفتن در موقعیتی عالی و دقیقا بر سر مسیر کاروان ها از اهیمت تجاری وافری برخوردار بود. گرچه ایروان در آن زمان پایتخت ارمنستان نبود اما باز هم تاریخ تلخ این کشور را به دوش می کشد.
ایروان در فواصل بین قرون هفدهم تا یازدهم مورد تعرض و هجوم اعراب و امپراطوری سلجوقیان قرار گرفت، اقداماتی که باعث وارد شدن آسیب هایی جدی به آن و متوقف نمودن پیشرفتش شد.
در قرن پانزدهم تا هیجدهم ایروان از غارت ها و تعرضات عثمانی ها و ایرانیان در عذاب بود، به طوریکه در طی این مدت 14 بار دست به دست چرخید و در هر بار با ویرانی های قابل توجهی روبرو شد. از قابل توجه ترین و مخرب ترین این آسیب ها می توان به تسخیر ایروان توسط پادشاه صفویان، شاه عباس اول در سال 1604 اشاره کرد. در سال 1679 زلزله در این شهر رخ داد که باعث تخریب بخش بسیار بزرگی از آن شد.
در قرن هفدهم تا نوزدهم ایروان به سبب نفاق و اختلاف مابین روس ها، ترک ها و پارس ها تبادل گردید. در جریان این اتفاقات در تاریخ یکم اکتبر سال 1827 همزمان با عقد معاهده ترکمنچای مابین روس ها و ایرانیان تحولی شگرف در این شهر اتفاق افتاد که بر اساس آن ایرانی ها می بایست قلمرو قفقاز را که خانات ایروان نیز جزو آنها بود، ترک کنند.
ایروان در سال 1920 بار دیگر به عنوان پایتخت ارمنستان انتخاب گردید، البته بعد از یک تجربه تلخ و پایتخت بودنش آن هم فقط برای یک سال در قرن پانزدهم. در این زمان، ایروان شهری کوچک و ناامن به شمار می رفت که از آسیب ها و صدمات ناشی از بروز زلزله و جنگ و تعرض رنج می برد. از این رو در دهه 1930 پروژه های ساخت و ساز بی شماری در آن پایه ریزی و اعمال شد و نام رسمی ایروان برای آن انتخاب گردید.
می توان از الکساندر تامانیان به عنوان پدر ایروان مدرن نام برد، کسی که با هنر معماری خلاقانه اش موفق به ایجاد منظره ای منحصربه فرد در شهر شد. وی در طراحی شهر از توف یکی از اصلی ترین منابع طبیعی ارمنستان استفاده نمود. توف در واقع یک سنگ آتشفشانی بسیار سبک، قوی و زیباست. در طراحی ایروان بیشتر از رنگ های صورتی استفاده شده از این رو از آن گاها به نام شهر صورتی نیز یاد می شود.
غذا و نوشیدنی
گرچه امروزه پایه تمام غذاهای ارمنی گوشت می باشد اما در واقع و از لحاط تاریخی رژیم و عادات غذایی این سرزمین با میوه آغاز شده است. می توان از ارمنستان به عنوان محل تولد و پیدایش اولیه میوه هایی نظیر هلو و زردآلو نام برد، میوه هایی که اساس و پایه عادات غذایی ارمنستان به شمار می روند. ارمنی ها اغلب روزشان را با نوشیدن یک فنجان قهوه البته ترجیحا قهوه سیاه و غلیظ آغاز می نمایند. لطفا توجه داشته باید هیچ تضمینی برای تمیز بودن آب شیر در ارمنستان وجود ندارد. برخی معتقدند آب لوله کشی در مناطق نزدیک چشمه های طبیعی و شهرهای اصلی کشور مناسب و از نظر عمومی تمیز است، البته این تنها یک گمان است و هیچ تضمین قانونی ندارد. به طور کلی پیشنهاد می شود از آب شیر برای نوشیدن استفاده ننمایید. گرچه برخی از مردم ارمنستان از همین آب به عنوان آب شرب استفاده می کنند اما سیستم بدنی آنها شاید با ناخالصی های آب هماهنگ شده و با سیستم بدنی شما کاملا متفاوت است. در ارمنستان نوعی نوشیدنی به نام تان (tahn) یا لبان (leban) یافت می شود. نوعی نوشیدنی بسیار محبوب در میان مردم این سرمین که از ماست تهیه می شود. از دیگر نوشیدنی های محبوب در آن می توان به چای، آبمیوه و شیر اشاره کرد.
ارمنی ها معمولا وعده های غذایی خود را با طیف گسترده ای از پیش غذاها یا به قول خودشان مزه، آغاز می نمایند. می توان از باستورما به عنوان یکی از این پیش غذاها نام برد، غذایی خوشمزه که از گوشت گاو چاشنی دار، تهیه شده و از نظر ظاهری بسیار شبیه کالباس است. از دیگر غذاهای خوشمزه این سرزمین می توان به خورواتس اشاره کرد، نوعی کباب ارمنی که از تازه ترین گوشت ها تهیه می شود. برای تهیه این غذا گوشت را در چاشنی های خوش طعم می خوابانند و در آتش هیزمی می پزند. غذایی بی نظیر که خوش طعم تر و خوش عطرتر از آن را در هیچ جای دنیا نخواهید یافت. خاشلاما نام یکی دیگر از غذاهای سنتی ارمنستان است که معمولا در مناسبت هایی خاص نظیر مناسک مذهبی آن را سرو می نمایند. برای تهیه این غذای خوشمزه گوشت بره یا گاو را از شب تا صبح با حرارت ملایم و به آهستگی می پزند و همراه با سبزیجات سرو می کنند. می توان از نان لواش به عنوان نان محلی ارمنستان نام برد، طبخ این نان در تنورهای سنتی و با استفاده از روش های سنتی انجام می شود. ماهی کبابی از آن دسته غذاهایی است که امتحان آنها در سفر به ارمنستان ضروری می باشد. در زمان بازدید از دریاچه سوان صرف ناهاری خوشمزه در کنار دریاچه را به هیچ وجه از دست ندهید. برای تهیه این غذا از نوعی ماهی قزل آلا به نام ایشخان که مختص دریاچه سوان است، استفاده می نمایند. ماهی تازه در مخلوطی از ادویه های تازه خوابانده و طعم دار می شود و با مهارتی بی بدیل طبخ خواهد شد. البته درکنار دریاچه سوان امتحان خرچنگ کبابی را نیز نباید فراموش کرد، این غذای خوشمزه و پرادویه آنقدر لذیذ است که قطعا دومی اش را بعد از صرف اولی طلب خواهید کرد. دلمه های ارمنی نیز از آوازه و شهرت خاصی برخوردارند، این غذای لذیذ از رول برگ مو پر شده با گوشت و برنج تهیه می شود. دلمه در میان مردم خاورمیانه و حاشیه دریای مدیترانه بسیار محبوب است. دلمه های ارمنی طعمی بی نظیری دارند کمی تند و ادویه دار می باشند. لذت سفر به ارمنستان بدون صرف گاتا کامل نیست، نوعی شیرینی ارمنی که اغلب به عنوان دسر همراه با چای و قهوه سرو می شود و در آخر نباید ارمنستان را بدون امتحان اسنیکرهای ارمنی (Armenian snickers) ترک کرد، این خوراکی خوشمزه از گردو و آبمیوه های ترکیبی تهیه شده. از دیگر محصولات میوه ای ارمنستان می توان به لواشک میوه اشاره کرد، لواشک هایی خوش مزه با طعم های شیرین و ترش که از میوه هایی نظیر انار، زردآلو و آلو تهیه شده است.
مناسب ها و رویدادها
فستیوال دلمه
می توان از دلمه به عنوان یکی از خوشمزه ترین غذاهای محلی ارمنستان نام برد، غذایی لذیذ که از گوشت چرخ کرده پیچیده شده در برگ مو تهیه شده است. این فستیوال هر ساله در تاریخ شانزدهم مه در منطقه آرماویر (Armavir) با هدف آشنایی علاقمندان با غذاهای سنتی و فرهنگ غذایی این سرزمین ارائه می شود. در طی این فستیوال که همراه با رقص و آواز برگزار می شود، آشپزهای مختلفی با یکدیگر بر سر جایزه اصلی رقابت می کنند.
فستیوال فرش
فرش های ارمنی دارای تاریخی کهن و پیشینه ای باستانی هستند و آوازه آنها نه تنها در خود این سرزمین بلکه در کل جهان پیچیده است. این فستیوال جذاب بستری مناسب برای آشنایی علاقمندان با این هنر ارزشمند و فرصت خریداری نمونه هایی زیبا و منحصربه فردی را برای آنها به ارمغان می آورد. این رویداد سالانه در دومین شنبه ماه اوت در شهر زیبای دلیجان واقع در 100 کیلومتری ایروان برگزار می شود. البته این فستیوال علاوه بر نمایشگاه های فرش، از دیگر آثار هنرهای تجسمی میزبانی می کند.
فستیوال عسل و توت
این فستیوال سالانه در تاریخ هیجدهم اوت در منطقه شمشادین (Shamshadin) که مرکز تهیه عسل به شمار می رود، برگزار می شود. فستیوالی جذاب با حضور 3000 شرکت کننده و ارائه انواع عسل و توت های محلی. البته این جشنواره تنها به عسل محدود نمی شود و فرصت هایی عالی برای آشنایی با انواع هنر و صنایع دستی این سرزمین را برای علاقمندان به ارمغان می آورد.
جشنواره باربیکیو
گرچه باربیکیو یک وسیله محبوب برای کباب کردن گوشت در تمام دنیاست اما ارمنی ها گوشت ها را به روشی خاص و دستورالعملی منحصربه فرد کباب می کنند، کبابی لذیذ به نام خووواتس که تنها مردان ارمنی در طبخ و تهیه آن تبحر دارند. در کنار خوواتس نوعی سبزیجات خوشمزه و متشکل از گوجه فرنگی، بادمجان و فلفل سبز سرو می شود. این غذا تا حدی در میان مردم ارمنستان محبوب است که سالانه جشنواره ای به افتخار آن برگزار می شود. جشنواره ای که با حضور آشپزان آماتور و حرفه ای در منظقه لوری (Lori) در روستای آهتالا (Ahtala) واقع در 145 کیلومتری ایروان با ارائه بیش از 40 نوع کباب متنوع برپا خواهد شد. برنامه ای جذاب همراه با اجرای رقص، موسیقی و انجام بازی هایی جالب.
فستیوال لباس محلی
با شرکت در این فستیوال فرصت طلایی آشنایی با لباس های محلی بیش از 15 منطقه از هایک بزرگ (قسمتی از ارمنستان قبل از جدایی) برایتان فراهم خواهد شد. برنامه ای شاد همراه با اجرای رقص، موسیقی و عروسک های خیمه شب بازی هنر دست. این جشنواره در فضایی شاد و رنگارنگ با هدف ارائه آداب و رسوم و هنر میهمان نوازی مردم ارمنستان برگزار می شود.
فستیوال چیدن پشم گوسفند
می توان از این فستیوال به عنوان انتخابی بسیار جذاب برای علاقمندان به اجراهای زنده نام برد، فستیوالی سالانه که در تاریخ سوم ماه مه در ارمنستان راه اندازی می شود. از جذاب ترین بخش های این فستیوال می توان به چیدن پشم های گوسفندان با قیچی های قدیمی اشاره کرد. بعد از انجام فرآیند چیدن، پشم ها بلافاصله به زنان بسیار ماهر در عرصه قالی بافی ارائه می شود و با سرعتی باورنکردنی از آنها در بافتن فرش استفاده می شد. این فستیوال همراه با ارائه انواع شیرینی های ملی و سوغاتی ها عجین شده از این رو علاقمندان می توانند برای دوستان و آشنایانشان خرید نمایند و دست خالی نزد آنها بازنگردند.
جشنواره فیلم زردآلوی طلایی
این جشنواره برای اولین بار در سال 2004 راه اندازی گردید و از زمان تا کنون هر ساله در پایتخت ارمنستان، شهر زیبای ایروان برگزار شد. هر ساله در این جشنواره بیش از 120 تا 150 فیلم با ژانرهای مختلف به زبان های ارمنی بر سر جایزه آن با یکدیگر به رقابت می پردازند.
شماره تلفن های ضروری
-آتشنشانی 101
-پلیس 102
-خدمات اضظراری 103
-خدمات گاز اضطراری ایروان 104
-اپراتور تماس راه دور (برای تماس های بین المللی) 105
-اپراتور تماس های داخل ارمنستان 107
-شهرداری ایروان 108
-اطلاعات فرودگاه 187
-اطلاعات راه آهن 184
-اطلاعات تلفن مستقیم 109
-اپراتور اعلام ساعت 110
-مرکز اطلاعات گردشگری 542303
درباره حمل و نقل شهری
حمل و نقل بین شهری
هوایی
می توان از فرودگاه بین المللی زوارتنوس به عنوان اصلی ترین دروازه ارمنستان نام برد، در سال 2006 ترمینالی جدید در آن افتتاح گردید که اغلب پروازهای داخلی و خارجی در آن انجام می شود. با توجه به کوچک بودن فرودگاه پیدا کردن مسیر در آن بسیار سریع و آسان می باشد. ترمینال خروجی دارای دسترسی به اینترنت بیسیم رایگان نیز می باشد. این فرودگاه در کنار پروازهای شرکت آماواریا، میزبان پروازهای ورودی و خروجی شرکت های دیگری نظیر ایر فرانس، لوفت هانزا، ایران ایر، چک ایرلاینز، آسترین ایرلاینز، آئروفلوت می باشد. ایروان به واسطه این فرودگاه به اصلی ترین فرودگاه های اروپا و خاورمیانه نظیر لندن، پاریس، آمستردام، آتن، مسکو، وین، برلین، پراگ، سن پترزبورگ، زوریخ، مینسک، ریگا، کی یف، استانبول، دبی، حلب، تهران، بیروت و دیگر شهرها متصل می شود. شرکت هواپیمایی ایر عربیا، ایروان را از طریق شارجه به کشورهای خلیج فارس، مصر و هند اتصال می دهد.
پیمودن فاصله بین فرودگاه تا شهر
مینی بوس:
فرودگاه زوارتنوس تنها 14 کیلومتر تا مرکز شهر ایروان فاصله دارد، مینی بوس خط 18 از مسیر فرودگاه به شهر و بالعکس حرکت می کند. ایستگاه این مینی بوس روبروی سوپرمارکت اِس اِی اِس قرار گرفته و هزینه استفاده از آن 200 تا 250 درام خواهد بود.
تاکسی:
دستیابی به شهر از طریق فرودگاه به وسیله تاکسی مستلزم پرداخت هزینه 4200 درامی و نهایتا تا 6700 درامی برای مسافت های طولانی تر خواهد بود. البته احتمال می رود برخی از رانندگان سعی بر متقاعد ساختن شما برای کرایه بیشتر نمایند. در صورت مشاهده چنین موردی اصلا زیر بار نروید و با گفتن اینکه برای کمک با پلیس تماس خواهید گرفت، خود را از این شرایط نجات دهید. تقریبا همه تاکسی ها از تاکسی متر استفاده می کنند پس پیشنهاد می شود حتما پول محلی برای دادن انعام به همراه داشته باشید. مسافرین همچنین می توانند از خدمات سرویس تاکسی عمومی اِروتَکس (Zvartnots Airport – AeroTax) استفاده نمایند. در صورت استفاده از این تاکسی ها اصلا نگران گم شدن وسایل و چمدان هایتان نباشید زیرا سریعا می توانید آن را بیابید. به جای بحث و چانه زنی بر سر کرایه حتی در تاکسی های اِروتَکس از راننده بخواهید که تاکسی متر را روشن نماید. تاکسی اِروتَکس دارای دسترسی به اینترنت بیسیم رایگان می باشند و پرداخت هزینه آنها از طریق دستگاه های خودپرداز ترمینال ها امکان پذیر خواهد بود. رزرو آنلاین تاکسی برای حصول اطمینان از آماده بودن سرویس نیز پیشنهاد دیگری است که می توان از آن استفاده نمود.
زمینی
قطار
چنانچه قطار را برای سفر به ایروان انتخاب نموده اید، می بایست ابتدا به گرجستان رفته و از آنجا به ایروان سفر نمایید. یک قطار شبانه نیز از تفلیس گرجستان در روزهایی معین راه می افتد. بعد از خروج قطار در ساعت 22:15 این سفر 9 ساعته با برنامه ای تنظیم شده در ساعت 7:18 دقیقه در ایروان به پایان می رسد. گرچه واگن ها مربوط به دوران اتحاد جماهیر شوروی اند اما بسیار استاندارد می باشند و تا حدی راحتند. با توجه به عدم وجود هیچ رستورانی، حتما غذا و آب به همراه داشته باشید. هزینه استفاده از هر یک از تخت های قطار همراه با ملحفه، حوله و بالشت 31 لاری خواهد بود. با توجه به اینکه بلیط های قطار سریعا به فروش می رسد پس حتما برای تهیه بلیطتان زودتر اقدام نمایید. قطارهای شبانه در فصل زمستان در ساعت 20:20 یا 22 حرکت می کند. برای اطلاع از ساعت و روز حرکت قطار به ایستگاه آن مراجعه نمایید. این سفر تقریبا 11 ساعت طول می کشد که قیمت ارزانترین بلیط آن 22 لاری است. لطفا توجه داشته باشید در طول ماه های تابستان این قطار از باتومی حرکت می کند و با پیمودن مسیری 10 ساعته به مقصد خواهد رسید. البته خدمات ارائه آب و میان وعده های سبک در این قطارها موجودند. پس از رسیدن به ایروان به راحتی می توانید در قسمت ورودی ایستگاه قطار تاکسی بگیرید. همچنین ایستگاه مترو نیز دقیقا در روبروی ایستگاه قطار به چشم می خورد، صرافی نیز از ساعت 9 یا 10 صبح فعالیت خود را آغاز می نماید. مسافرین می توانند از دستگاه خودپرداز موجود در ایستگاه قطار نیز استفاده نمایند. لطفا توجه داشته باشید قیمت های مذکور مربوط به سال 2015 می باشد و ممکن است تغییراتی در آنها رخ داده شده باشد.
اتومبیل
اگر از علاقمندان به سفرهای زمینی هستید و تمایل دارید با اتومبیل شخصیتان سفر نمایید، می بایست از ایران و یا گرجستان سفرتان را آغاز کنید. مسیر ایروان از مرزهای ایران - ارمنستان راهی است امن و بی خطر که پیمودنش تقریبا 6 ساعت طول خواهد کشید. مسیری عالی که فرصت هایی طلایی برای کشف جاذبه های جنوبی ارمنستان و شهرهایی نظیر مغری، کاپان، گوریس و سیسیان را برایتان فراهم می آورد. دسترسی به ایروان از طریق مرزهای ارمنستان - گرجستان مستلزم پیمودن مسیری 4 تا 5 ساعته خواهد بود. مسیری که شما را از طریق شمال ارمنستان به سمت مقصد هدایت می کند. بزرگراه ها و جاده ها در طول این مسیرها از استاندارد بالایی برخوردارند و در برخی از نقاط به دلیل کوهستانی بودن به صورت یک لاینه می شوند.
اتوبوس
دسترسی به ایروان با اتوبوس از طریق تفلیس با پرداخت هزینه 15 لاری و پیمودن مسیری 12 ساعته امکان پذیر خواهد بود. البته می توان از مینی بوس و ماشروتکا نیز استفاده کرد که در این صورت کرایه 30 لاری است و مسیر 5 ساعت کوتاه تر خواهد بود. در گاهی اوقات ماشین های خطی از تفلیس موجودند که آنها هم از مینی بوس گران ترند اما سریع تر و راحت تر شما را به مقصد می رسانند. خطوط و ایستگاه های اتوبوس به ایروان از طریق استانبول و بسیاری از شهرهای ساحلی ترکیه در کرانه های دریای سیاه و از گرجستان نیز موجودند. همچنین یک سرویس روزانه از تهران به تبریز و بالعکس نیز موجود است، بلیط این اتوبوس ها در ایستگاه اتوبوس کیلیکیا (Kilikia) قابل تهیه است و قیمت آن برای تهران و تبریز 2500 درام خواهد بود. دفاتر بلیط تا ساعت 17 باز می باشد و همراه داشتن پاسپورت الزامی خواهد بود. این اتوبوس ها بسیار راحتند و با خدمات ارائه نوشیدنی و میان وعده های سبک همراهند. مدت زمان سفر با این اتوبوس ها حدودا 12 ساعت خواهد بود. در طول این سفر علی الخصوص در محدوده مرزی شاهد مناظری خیره کننده و رویایی خواهید بود.
حمل و نقل درون شهری
مترو
ایروان دارای سیستم و شبکه مترو نسبتا مدرن و کاملا قابل اعتمادی می باشد که در اوایل دهه 1980 ساخته شده است. می توان از مترو به عنوان سریع ترین راه حمل و نقل درون شهری و البته ارزان ترین آنها نام برد. سیستمی که هزینه استفاده از آن تنها 10 درام خواهد بود. متروی این شهر تنها یک خط و ده ایستگاه دارد و به دلیل داشتن ایستگاه هایی کم در میان مردم زیاد محبوب نیست. متروی ایروان از ساعت 6 تا 23 با ارائه امکاناتی نظیر دسترسی به اینترنت بیسیم رایگان آماده خدمت رسانی به مردم خواهد بود.
مینی بوس
می توان از مینی بوس به عنوان پرطرفدارترین سیستم حمل و نقل درون شهری در ایروان نام برد، بیش از صدها مینی بوس در مسیرهای درون شهری و حومه های آن در حرکتند. هزینه استفاده از این مینی بوس ها 100 درام خواهد بود. به دلیل عدم وجود دستگاه های الکترونیکی خود دریافت در مینی بوس ها، مسافرین می بایست کرایه های خود را به صورت نقدی به راننده بدهند. با توجه به وجود تعداد زیادی از مینی بوس در سطح شهر در صورت آگاهی از نام مسیر و شماره مینی بوس می توانید به راحتی به مقصد برسید. شماره و مسیر آنها به طور برجسته ای بر روی پنجره نمایان است. در هنگام رسیدن به مقصد با گفتن کلمه کانجنِک (kangnek) یا استاپ می توانید راننده را از پیاده شدنتان مطلع سازید. شماره مینی بوس ها و مسیر آنها در ایستگاه اتوبوس یا صفحه وب سایت اطلاعات توریستی کاملا قابل مشاهده اند.
اتوبوس یا اتوبوس برقی
ایروان دارای تعداد زیادی خطوط اتوبوس معمولی و چندین اتوبوس برقی است، وسایل نقلیه ای بسیار مناسب با شلوغی های کمتر. هزینه استفاده از اتوبوس ها 100 درام و اتوبوس های برقی 150 درام خواهد بود که می بایست در هنگام پیاده شدن پرداخت گردد. می توان از اتوبوس و مینی ون به عنوان اصلی ترین سیستم حمل و نقل درون کشور نام برد تا جاییکه می توان به وسیله آنها در طی یک روز از ایروان به تمام نقاط ارمنستان سفر کرد. البته نداشتن ایستگاهی مشخص برای مینی ون ها و وجود چندین ایستگاه متعدد اتوبوس در مناطق متفاوت باعث گیجی و سردرگمی مسافرین خارجی خواهد شد. در هنگام رسیدن به ایروان این مینی ون ها شما را در نقطه یا ایستگاه خاصی پیاده نمی کنند. پس قبل از پیاده شدن از آنها حتما از راننده بخواهید که شما را در مورد موقعیتتان راهنمایی کند.
ایستگاه اتوبوس مرکزی کیلیکیا (Kilikia)
می توان از این ایستگاه به عنوان بزرگترین ایستگاه اتوبوس در ایروان نام برد، ایستگاهی که در جنوب غربی شهر در خیابان ادمیرال ایزاکوف (Admiral Isakov) و در فاصله یک کیلومتری شوکا (shuka) در انتهای ضلع خیابان ماشتوتس (Mashtots) قرار گرفته است. دسترسی به آن از طریق مینی بوس شماره 13 (از ایستگاه متروی بارکاماتسان Barekamutsun)، مینی بوس شماره 23 از ایستگاه قطار، از ایستگاه 15، 68 و 75 از میدان جمهوری و مینی بوس شماره 5 از خیابان ماشتوتس در نزدیکی اپراهاوس امکان پذیر خواد بود. همچنین یک اتوبوس مدرن با شماره 259 که ایستگاه اتوبوس مرکزی را به ایستگاه شمالی متصل می کند، نیز موجود می باشد. این اتوبوس ها به کومیتز (Komitas) و دیگر نقاط مرکزی می روند و هزینه استفاده از آنها برای هر نفر 200 درام خواهد بود. البته توجه داشته باشید که شماره این اتوبوس ها در تابلوی راهنمای اتوبوس ها موجود نیستند. اتوبوس های مسیر تهران هر روز در ساعت 10 این ایستگاه را به مقصد تبریز و تهران ترک می کنند و با پیمودن مسیری 24 ساعته در ایستگاه اتوبوس آزادی به سفر خود پایان می دهند. این اتوبوس ها در مسیر برای ناهار و شام توقف دارند که یکی از توقف ها در ارمنستان می باشد، پس حتما درام ارمنی را همراه داشته باشید. هزینه استفاده از این اتوبوس های 22000 درام خواهد بود.
ایستگاه اتوبوس شمالی
این ایستگاه با طول 5 کیلومتری در حاشیه شمال شهر ایروان بر روی بزرگراه ایروان - سوان قرار گرفته، ایستگاهی بسیار زیبا با معماری شگرف مربوط به دوران اتحادیه جماهیر شوروی که بازدید از آن بسیار ارزشمند و لذت بخش خواد بود. دسترسی به این ایستگاه از طریق اتوبوس شماره 13 یا مینی بوس شماره 101 در کومیتز و اتوبوس شماره 259 که ایستگاه مرکزی را به شمالی متصل می کند، امکان پذیر خواهد بود. مقصد اتوبوس ها و مینی بوس های این ایستگاه سوان و دلیجان است.
ایستگاه اتوبوس کایاکان (Kayakan)
این ایستگاه در فاصله ای نه چندان دور با ایستگاه قطار اصلی ایروان و ایستگاه متروی ساسانتسیداویت (Sasuntsidavit) قرار گرفته است. دسترسی به آن از طریق تاکسی یا به صورت پیاده از خروجی مترو امکان پذیر خواهد بود.
سلام از ترمینال کیلیلیکا به میدان جمهوری اتوبوس ۶۹ سوار شوید روبه رو ترمینال که از یک زیر گذر به ایستگاه اتوبوس هست کرایه صد دارم برای پارک آبی سوار اتوبوس برقی شماره یک شوید
در دنیای ما زیبایی و حیرت آور بودن گونه های مختلفی دارند، از عجایب طبیعی گرفته تا مواردی که توسط انسان ساخته شده اند، آثاری که هنوز پایدار هستند و یا اینکه به ویرانه تبدیل شده اند. فهرست این مقاله نیز حاوی برخی از زیباترین عجایب دنیاست. از بقایای تمدن های گم شده که برخی از آنها هنوز هم رمز آلود هستند، تا شهرهای دلربا و اشیا و عناصر خیره کننده در دنیای طبعیت، تمامی این عجایب همگی در فهرست مقاله ای که مطالعه خواهید کرد حضور دارند.
حتماً تا به حال نشنیده بودید که چه کارهایی از دست خودروهای کاروان بر می آید. برای همین در این مطلب بعد از جستجو در میان خودروهای کاروان، خودروهای پیکنیکی و نمایشگاه های خودروهایی که اندازه یک خانه مجهز هستند، به دنبال مدرن ترین موارد گشتیم. فقط این را بدانید دیگر دورانی که خودروهایی مانند تصویر بالا در خیابان ها وجود داشت گذشته است.
قاره آسیا در حقیقت بزرگترین و در عین حال پرجمعیت ترین قاره جهان به شمار می آید، به طور کل این قاره فضایی معادل 44.58 میلیون کیلومتر مربع را اشغال کرده است و باید بدانید که در این فضا 4 میلیارد و 164 میلیون نفر زندگی می کنند. قاره آسیا بطور کلی متشکل از 48 کشور مستقل، 6 کشور غیرمستقل و 6 کشور وابسته می باشد.
ازبکستان در قلب آسیای مرکزی قرار دارد و سرزمین زیبایی های خیره کننده، معماری های بی نظیر و تاریخ غنی است. اگر شما هم مجذوب این کشور زیبا شده اید، در این مقاله قصد داریم برخی از زیباترین مکان های دیدنی ازبکستان را معرفی کنیم و نگاهی به میراث بی نظیر این کشور بیاندازیم.
اگرچه برخی از شگفتی های طبیعی جهان، جایی در کارت پستال ها و اخبار ندارند، اما به اندازه بسیاری از مکان هایی که می شناسیم باورنکردنی هستند. در برخی موارد، این شگفتی های طبیعی حتی نفس گیرتر از شگفتی های شناخته شده هستند. با ما در این مقاله همراه باشید تا با ده شگفتی طبیعی در جهان که احتمالا چیزی از آنها نمی دانید آشنا شوید.
از سواحل سریلانکا تا جاده ابریشم ازبکستان، آسیا دلایل زیادی دارد که چمدان هایتان را ببندید و به آن سفر کنید. فضاهای سبز وسیع، استراحتگاه های بوتیک جذاب، قطارهای لوکس شب رو، و جاده ابریشم باستانی، تنها برخی از دلایلی هستند که فهرست ما از 11 بهترین مکان برای بازدید در آسیا در سال 2024 را تشکیل می دهند.
خوب
سلام از ترمینال کیلیلیکا به میدان جمهوری اتوبوس ۶۹ سوار شوید روبه رو ترمینال که از یک زیر گذر به ایستگاه اتوبوس هست کرایه صد دارم برای پارک آبی سوار اتوبوس برقی شماره یک شوید