تهران، بزرگراه فداییان اسلام، کمربندی شهر ری، درب شرقی حرم مطهر عبدالعظیم حسنی
عبدلعظیم حسنی نام امامزاده ای است در شهر ری که با 4 واسطه از نوادگان امام حسن مجتبی (ع) محسوب می شود. او در زمان حیات 5 امام معصوم می زیسته است. امام کاظم، امام رضا، امام جواد، امام هادی و امام حسن عسگری (ع) امامانی بوده اند که وی درک کرده، البته شخصا به زیارت امام رضا، امام جواد و امام هادی رفته و احادیثی را از آنها نقل فرموده است. امام هادی (ع) زیارت قبر وی را برابر با زیارت قبر امام حسین (ع) در کربلا دانسته است. طبق روایاتی وی به مرگ طبیعی فوت شده و طبق ورقه ای که در هنگام مرگ درجیب مبارکش بوده او را ابوالقاسم، عبدالعظیم حسنی از نوادگام حسن بن علی بن ابیطالب معرفی کرده است. اما در کتاب مشجرات ابن معیه آمده است او مسموم به زهر شد و از دنیا رفت. در کتاب المنتخب الطریحی آمده است که وی در ری زنده به گور گردید و شاید به همین دلیل امام هادی (ع) زیارت ایشان را برابر با زیارت سیدالشهدا می دانند. از لحاظ علمی وی درجه اجتهاد را از امام هادی (ع) دریافت نموده بود. صاحب ابن عباد یکی از شیعیان ری می گوید در شب وفات ایشان در عالم رویا پیامبر اسلام را در خواب دیدم که فرمود «فردا پیکر یکی از فرزندان مرا از «سکه الموالی» می آورند و در باغ عبدالجبار بن عبدالوهاب در کنار درخت سیب دفن خواهند کرد» وی ادامه می دهد برای خرید آن باغ به آنجا رفتم صاحب باغ از من سوال کرد که برای چه می خواهی اینجا را بخری و من شرح واقعه گفتم وی گفت من نیز چنین رویایی دیدم و کل این باغ را وقف شیعیان و سادات کردم تا مدفن آن ها باشد.
معماری حرم شاه عبدالعظیم حسنی
بقعه اصلی حرم عبدالعظیم حسنی در زمان سلجوقیان ساخته شده و مانند همه بناهای سلجوقی دارای یک چهار ضلعی هشت در هشت با 4 گوشواره یا طاقی در 4 طرف و یک گنبد مخروطی شکل می باشد. بالای بقعه به منظور ایجاد فضای گنبدی شکل ابتدا یک هشت ضلعی به صورت طاقچه های کوچک و سپس یک شانزده ضلعی ساخته شده و فضا را برای گنبد فراهم کرده است. در زمان آل بویه این بقعه متبرکه تعمیر و بازسازی شد. در زمان شاه طهماسب صفوی گنبد مخروطی تخریب گشته و گنبد دوار با پوشش طلایی روی بقعه قرار گرفته است. در زمان صفویه صحن و رواق و مساجد مردانه و زنانه در دوران شاهان مختلف به بقعه اضافه گردیده است. در بین سالهای 1211 تا 1250 هجری خورشیدی در زمان زمامداری فتحعلی شاه قاجار ضریح نقره بر روی قبر حضرت قرار داده شده است و تمام آینه کاری ها، کاشی کاری ها، نصب دربهای خاتم و منبت کاری شده همه به دوران قاجار بر می گردد. جاده امامزاده در دوران پهلوی ساخته و آسفالت شد و در بعد از انقلاب مقبره رضاه شاه پهلوی در جوار امامزاده تخریب گردید و جای آن را به حوزه علمیه داد. در جنوب غربی حرم شاه عبدالعظیم بقعه امامزاده حمزه برادر امام هشتم و فرزند امام کاظم (ع) با همان مساحت و صحن و رواق قرار گرفته که در زمان شاه طهماسب صفوی ساخته شد و در زمان قاجاریه کاشیکاری، آینه کاری و تزیین گردید. صفویان معتقد بودند که از نوادگان این امامزاده بزرگوار هستند و به همین دلیل برای ایشان مرقدی به همان شکوه مرقد شاه عبدالعظیم در سال 945 هجری قمری بنا کردند. صحن بزرگ آستان مقدس عبدالعظیم حسنی در زمان ناصرالدین شاه قاجار ساخته شده است. بقعه امامزاده طاهراز نوادگان علی بن حسین (ع) نیز در شمال شرقی این حرم قرار دارد که در زمان ناصرالدین شاه و مظفرالدین شاه ساخته شده است.
مسجد جامع حرم
این مسجد یادگار دوران قاجاریه است که در بالای آن یک نقارخانه و دو ساعت در طرفین قرار داشته است که امروزه فقط یک ساعت دیده می شود.
موزه حرم عبدالعظیم
این ساختمان سه طبقه 3000 متری محل نگهداری آثار ارزشمندی چون قرآن های خطی، شاهنامه مصور، صحیفه سجادیه، درب های حرم از دوران آل بویه تا قاجاریه، آثار سفالی و آثار دیگری در آن می باشد.
باغ طوطی
درغرب صحن حرم شاه عبدالعظیم قبرستانی به نام باغ طوطی قرار دارد که مدفن بزرگانی چون بدیع الزمان فروزانفر نویسنده، مترجم و پژوهشگر معاصر، عباس اقبال آشتیانی، تاریخدان، نویسنده، مترجم و پژوهشگر معاصر، علی اصغر حکمت است. البته مقبره ناصرالدین شاه قاجار نیز در صحن غربی قرار داشته که تخریب شده و دیگر نشانی از آن دیده نمی شود. مقبره وابستگان دربار قاجار و پهلوی نیز در این قبرستان وجود دارند.
مدرسه علمیه برهان
این مدرسه مربوط به دوران سلجوقیان می باشد که مرمت هایی در آن در زمان محمد شاه قاجار صورت گرفت و در دوران پهلوی رو به ویرانی نهاد تا دوباره بعد از انقلاب با بازسازی هایی که در آن انجام گرفت محل تحصیل طلاب شد.
بازار شاه عبدالعظیم
این بازار به دلیل مشرف بودن با صحن شمالی حرم عبدالعظیم حسنی به این نام شهرت یافته و با قدمت 500 ساله ای که دارد علاوه بر این که یک اثر تاریخی محسوب می شود محلی برای ارائه مایحتاج مردم در کنار رستوران ها، بستنی فروشی ها و اغذیه فروشی هاست.
ثبت ملی
این اثر تاریخی در شهر ری تهران در مورخه 11/11/1334به شماره 406 به ثبت ملی رسید.
دسترسی به حرم عبدالعظیم
برای رسیدن به حرم شاه عبدالعظیم در شهر ری 26 مسیر وجود دارد که جهت رفاه حال گردشگران عزیز به تعدادی از آنها اشاره می گردد. زائران گرامی برای اطلاع از مسیر درست و دقیق از محلی که هستند می توانند با روابط عمومی حرم به شماره ۵۵۹۳۸۰۰۱ تماس حاصل فرمایند.
وسیله نقلیه شخصی
•از آزادراه تهران-کرج وارد بزرگراه آزادگان شوید از خروجی خیابان شهیدرجایی پل فتح را پشت سر بگذارید تا به بلوار شهید دستواره برسید. ماشینتان را در پارکینگ حرم پارک نمایید و از درب جنوبی حرم وارد شوید.
•از میدان تجریش وارد خیابان ولی عصر شوید و به چهارراه پارک وی که رسیدید وارد بزرگراه مدرس شوید و خودتان را به میدان هفت تیر برسانید وارد خیابان کریم خان شوید و خیابان حافظ، خیابان وحدت اسلامی، خیابان شوش، خیابان شهیدرجایی و پل فتح را پشت سر بگدذارید تا به بلوار شهید دستواره برسید. در انتهای این خیابان پارکینگ حرم قرار دارد و سپس ازدرب جنوبی حرم مطهر وارد صحن امامزاده شوید.
•از میدان شوش وارد خیابان فدائیان اسلام شوید و به بزرگراه کمربندی شهرری که رسیدید وارد بزرگراه شده و مستقیم برانید تا به درب شرقی حرم مطهر برسید تابلوهای راهنما حرم مطهر را به شما نشان می دهند.
دسترسی با مترو: با خط 1 مترو در ایستگاه هفت تیر پیاده شوید و با متروی خط 6 در ایستگاه حرم عبدالعظیم حسنی پیاده شوید. به راحتی می توانید خود را به این امامزاده برسانید.
در دنیای ما زیبایی و حیرت آور بودن گونه های مختلفی دارند، از عجایب طبیعی گرفته تا مواردی که توسط انسان ساخته شده اند، آثاری که هنوز پایدار هستند و یا اینکه به ویرانه تبدیل شده اند. فهرست این مقاله نیز حاوی برخی از زیباترین عجایب دنیاست. از بقایای تمدن های گم شده که برخی از آنها هنوز هم رمز آلود هستند، تا شهرهای دلربا و اشیا و عناصر خیره کننده در دنیای طبعیت، تمامی این عجایب همگی در فهرست مقاله ای که مطالعه خواهید کرد حضور دارند.
حتماً تا به حال نشنیده بودید که چه کارهایی از دست خودروهای کاروان بر می آید. برای همین در این مطلب بعد از جستجو در میان خودروهای کاروان، خودروهای پیکنیکی و نمایشگاه های خودروهایی که اندازه یک خانه مجهز هستند، به دنبال مدرن ترین موارد گشتیم. فقط این را بدانید دیگر دورانی که خودروهایی مانند تصویر بالا در خیابان ها وجود داشت گذشته است.
قاره آسیا در حقیقت بزرگترین و در عین حال پرجمعیت ترین قاره جهان به شمار می آید، به طور کل این قاره فضایی معادل 44.58 میلیون کیلومتر مربع را اشغال کرده است و باید بدانید که در این فضا 4 میلیارد و 164 میلیون نفر زندگی می کنند. قاره آسیا بطور کلی متشکل از 48 کشور مستقل، 6 کشور غیرمستقل و 6 کشور وابسته می باشد.
ازبکستان در قلب آسیای مرکزی قرار دارد و سرزمین زیبایی های خیره کننده، معماری های بی نظیر و تاریخ غنی است. اگر شما هم مجذوب این کشور زیبا شده اید، در این مقاله قصد داریم برخی از زیباترین مکان های دیدنی ازبکستان را معرفی کنیم و نگاهی به میراث بی نظیر این کشور بیاندازیم.
اگرچه برخی از شگفتی های طبیعی جهان، جایی در کارت پستال ها و اخبار ندارند، اما به اندازه بسیاری از مکان هایی که می شناسیم باورنکردنی هستند. در برخی موارد، این شگفتی های طبیعی حتی نفس گیرتر از شگفتی های شناخته شده هستند. با ما در این مقاله همراه باشید تا با ده شگفتی طبیعی در جهان که احتمالا چیزی از آنها نمی دانید آشنا شوید.
از سواحل سریلانکا تا جاده ابریشم ازبکستان، آسیا دلایل زیادی دارد که چمدان هایتان را ببندید و به آن سفر کنید. فضاهای سبز وسیع، استراحتگاه های بوتیک جذاب، قطارهای لوکس شب رو، و جاده ابریشم باستانی، تنها برخی از دلایلی هستند که فهرست ما از 11 بهترین مکان برای بازدید در آسیا در سال 2024 را تشکیل می دهند.