شهر شیراز به سبب در بر گرفتن آرامگاه شاعران نامدار ایرانی همواره از شهرت و اهمیت ویژه ای برخوردار بوده است. در این میان اما آرامگاه حافظ بیش از سایر این ارامگاه ها مورد توجه قرار می گیرد. همانطور که می دانید آرامگاه دیگر شاعر بزرگ ایرانی، سعدی شیرازی نیز از مشهورترین و زیباترین آرامگاه های این شهر است که پیشنهاد می کنیم از دیدن آن غافل نشوید.
استاد سخن، سعدی شیرین سخن
ابو محمد مصلح الدین بین عبدلله شیرازی، ملقب به سعدی شیرازی از نامدارترین و برجسته ترین شعرای ایرانی در قرن 7 هجری قمری می باشد. بر اساس شواهدی که در اشعار خود او وجود دارد، او در خانوداه ای مذهبی و متشکل از عالمان دینی چشم به جهان گشود و دیری نگذشت که دست سرنوشت ابو محمد خردسال را از داشتن نعمت پدر محروم کرد. پس از آن سعدی در کنار خانواده مادری خود، به زندگی و تحصیل علم و دانش پرداخت. بعد از اتمام تحصیلات اولیه و با ورود به نوجوانی سعدی علاقه فراوانی به فراگیری علوم دینی و پژوهش پیدا کرد. این زمان با نا به سامانی های ایجاد شده در اواخر دوره سلطنت سلسله خوارزمشاهیان یکی شد و این وضعیت سعدی را وادار به خداحافظی از زادگاه مادری خود و سفر به بغداد برای کسب علوم بیشتر در دانشگاه نظامیه این شهر کرد. پس از آن در سال 1126 میلادی، سعدی جهانگردی خود را که در نهایت به 30 سال انجامید، شروع کرد. سعدی در بخش هایی از کتب بوستان و گلستان که مشهورترین اثار او هستند، به تعریف کردن داستان هایی زیبا از این سفرها می پردازد. این شاعر شیرین سخن و این دو کتاب ارزشمند از شهرتی عالم گیر برخوردار می باشند؛ در مجامع بین المللی از سعدی به عنوان استاد سخن یاد شده و کتاب بوستان او در لیست صد کتاب برتر جهان، در مجله گاردین قرار دارد. به سبب پاسداشت این شاعر ارزشمند، روز اول ادریبهشت به عنوان روز سعدی نام گذاری شده است.
آرامگاه سعدی در گذر تاریخ
پس از آنکه سعدی در سن 88 سالگی دار فانی را وداع گفت، پیکر او در محل زندگیش در شیراز به خاک سپرده شد و برای سال های متمادی هیچ بنایی به عنوان آرامگاه سعدی در آن مکان وجود نداشت. پس از گذشت سالها و با روی کار آمدن ایلخانان، به دستور وزیر نامدار حکومت آبا آقا خان، شمس الدین محمد صاحب دیوانی، بنایی به عنوان آرامگاه سعدی در محل دفن او ساخته شد. اما این مقبره در سال 988 قمری به دستور حاکم فارس، یعقوب ذولقدر، تخریب شد و قبر سعدی دوباره بدون مقبره ماند.
بعد از سالها و با روی کار آمدن حکومت خوش نام زندیه، کریم خان دستور ساخت بنایی دو طبقه و مجلل را به عنوان آرامگاه سعدی صادر کرد. در اواسط دوره حکومت قاجار نیز حبیب الله قوام الملک به منظور ارتقای کیفیت مقبره، آن را بازسازی کرد.
مقبره بازسازی شده تا سالها بعد پابرجا بود تا اینکه در سال 1324 شمسی تصمیمی مبنی بر ساخت مقبره ای جدید برای این شاعر بزرگ اتخاذ می شود. طراحی این آرامگاه به دست دو تن از بهترین معماران آن دوره، محسن فروغی و علی اکبر صادق، صورت می گیرد. معمار نامدار فرانسوی، آندره گدار نیز در این مسیر به منظور ارتقای طرح، این دو معمار ایرانی را همراهی می کرد. سرانجام ساخت بنای فعلی در 1330 شمسی شروع و در 1331 به پایان رسید.
معماری آرامگاه امروزی سعدی
با عبور از ورودی سعدیه حوضی بزرگ و کشیده به شما خوش آمد گویی می کند و در امتداد آن بنایی با ستون های بلند و استوار، کاشی های آبی لاجوردی و گنبدی فروزه ای بر فراز آن چشمان شما را خیره خواهد کرد.
بخش بیرونی بنا شامل یک ایوان با ستون های مرتفع و رواقی زیبا با طاق های کم عرض می شود که با اتصال به یک دیگر شکلی L مانند را ایجاد می کنند. ویژگی اصلی این ایوان دید کامل آن به فضای خارجی آرامگاه می باشد. با عبور از این ایوان زیبا به بخش درونی بنا و محل اصلی دفن سعدی وارد می شوید. این قسمت فضایی به شکل هشت ضلعی بوده و قبر در میانه آن واقع شده است. سقف این فضا با کاشی های فیروزه ای به زیبایی پوشانده شده و بر روی هفت دیوار از این هشت ضلعی، کتیبه هایی شامل بوستان و گلستان، بدایع، قصاید و طیبات نصب شده که همگی به خط ابراهیم بوذری نوشته شده اند. بر روی سنگ مزار نیز کتیبه ای مزین به اشعار بوستان وجود دارد.
حوض ماهی و سایر قسمت ها
یکی دیگر از بخش های دیدنی این مکان، حوض ماهی که در بخش غربی واقع شده می باشد. این حوض زیبا به سبک سلجوقی کاشی کاری شده، در بالای آن نورگیری به شکل هشت ضلعی و در طرفین آن دو نورگیر چهارضلعی وجود دارد. در این مکان شما پس از خواندن یک شعر، آرزو می کنید و سکه ای را در حوض می اندازید. نظیر این اتفاق در حوضچه صفوی باغ فین کاشان نیز رخ می دهد.
این آرامگاه همچنین بخش های دیگری نظیر کتابخانه، چای خانه سنتی در زیر زمین بنا، مقبره برخی دیگر از شعرا و بزرگان مذهبی ایرانی مانند شوریده شیرازی را نیز در بر می گیرد.
راه های دسترسی
اگر برای رفتن به این بنای زیبا قصد استفاده از وسایل نقلیه عمومی را دارید، در مسیر اتوبوس های خط شهید دست غیب- بلوار نارنجستان و بلوار نارنجستان- پایانه نمازی، ایستگاهی با عنوان سعدیه وجود دارد که با پیاده شدن در این ایستگاه و یک پیاده روی بسیار کوتاه، به این مقصد خواهید رسید. ایستگاه مترو ولیعصر نیز نزدیکترین ایستگاه به این آرامگاه می باشد که چند کیلو متری با آن فاصله دارد.
نکته: آرامگاه سعدی در روزهای رحلت پیامبر، شهادت امام علی(ع)، عاشورا و تاسوعا، شهادت امام جعفر(ع) و رحلت امام خمینی آماده میزبانی از شما نخواهد بود.
نکته: نرخ قیمت برای گردشگران خارجی 50،000 تومان می باشد.
در دنیای ما زیبایی و حیرت آور بودن گونه های مختلفی دارند، از عجایب طبیعی گرفته تا مواردی که توسط انسان ساخته شده اند، آثاری که هنوز پایدار هستند و یا اینکه به ویرانه تبدیل شده اند. فهرست این مقاله نیز حاوی برخی از زیباترین عجایب دنیاست. از بقایای تمدن های گم شده که برخی از آنها هنوز هم رمز آلود هستند، تا شهرهای دلربا و اشیا و عناصر خیره کننده در دنیای طبعیت، تمامی این عجایب همگی در فهرست مقاله ای که مطالعه خواهید کرد حضور دارند.
حتماً تا به حال نشنیده بودید که چه کارهایی از دست خودروهای کاروان بر می آید. برای همین در این مطلب بعد از جستجو در میان خودروهای کاروان، خودروهای پیکنیکی و نمایشگاه های خودروهایی که اندازه یک خانه مجهز هستند، به دنبال مدرن ترین موارد گشتیم. فقط این را بدانید دیگر دورانی که خودروهایی مانند تصویر بالا در خیابان ها وجود داشت گذشته است.
قاره آسیا در حقیقت بزرگترین و در عین حال پرجمعیت ترین قاره جهان به شمار می آید، به طور کل این قاره فضایی معادل 44.58 میلیون کیلومتر مربع را اشغال کرده است و باید بدانید که در این فضا 4 میلیارد و 164 میلیون نفر زندگی می کنند. قاره آسیا بطور کلی متشکل از 48 کشور مستقل، 6 کشور غیرمستقل و 6 کشور وابسته می باشد.
یکی از خوش منظره ترین راه آهن های سوئیس، گلیشر اکسپرس «Glacier Express» است و ما در این مقاله نکات ویژه درباره این قطار قرمز زیبا، که منحصر بفرد ترین ویژگی های این سفر ریلی پنج روزه است را به اشتراک می گذاریم. در اینجا همه چیزهایی که باید در مورد سفر با گلیشر اکسپرس بدانید، وجود دارد.
با فرا رسیدن زمستان، زمان فکر کردن به سفر برای تعطیلات برفی زمستانی هم فرا رسیده است. بهترین مکان ها برای سفرهای زمستانی، همه چیزهایی که در یک تعطیلات برفی نیاز دارید، از تماشای مناظر باشکوه گرفته تا لذت بردن از یک محیط گرم در سرمای زمستان را برای شما به ارمغان می آورند.
با فرا رسیدن زمستان، زمان فکر کردن به سفر برای تعطیلات برفی زمستانی هم فرا رسیده است. بهترین مکان ها برای سفرهای زمستانی، همه چیزهایی که در یک تعطیلات برفی نیاز دارید، از تماشای مناظر باشکوه گرفته تا لذت بردن از یک محیط گرم در سرمای زمستان را برای شما به ارمغان می آورند.