فارس، شیراز، بزرگراه شیراز- مرودشت، ورودی شهر شیراز
معرفی دروازه قرآن
شیراز، شهر بهار نارنج، شاعران نامدار و بنا های باستانی، با تنوع و تعداد زیاد جاذبه های گردشگری همه ساله به طور گسترده مقصد بسیاری از ایرانیان و حتی گردشگران خارجی می باشد. یکی از مشهور ترین بنا های این شهر که کمتر کسی نام آن را نشنیده، دروازه قرآن شیراز است. این دروازه با تاریخچه ای طولانی در بین کوه های چهل مقام و بابا کوهی و در دره الله و اکبر واقع شده است. از دیگر دلایل مشهور بودن این بنا کوتاه بودن فاصله آن با آرامگاه حافظ شاعر بزرگ و صاحب سخن می باشد. همچنین مقبره خواجوی کرمانی نیز در نزدیکی این بنا قرار دارد.
دروازه قرآن در گذر تاریخ
بر اساس شواهد، شیراز در گذشته دارای 6 دروازه به نام های دروازه سعدی، اصفهان، کازرون، قصابخانه، شاه داعی الی اله و دروازه قرآن بوده که امروزه دروازه قرآن تنها دروازه به جا مانده می باشد. علت نام گذاری این دروازه از آن روست که پس از ساخته شدن دروازه به دستور عضد الدوله دیلمی، از سلسله آل بویه، قرآن هایی در بالای آن قرار گرفت تا مسافران با عبور از این دروازه و از زیر قرآن، سفری امن و سلامت داشته باشند.
پس از ساخته شدن این دروازه، اولین مرمت آن در زمان سلطنت کریم خان زند، که خدمات فراوانی برای شیراز انجام داد، صورت گرفت. در این زمان علاوه بر مرمت کامل بنا بر فراز دروازه اتاق کوچکی نیز به عنوان جایگاه قرآن ساخته شد و دو جلد قرآن بسیار نفیس به خط سلطان ابراهیم ابن شاهرخ تیموری که به سبب وزن سنگینشان مشهور به قرآن هفده من هستند، در آن جای گرفتند. امروزه این قرآن های ارزشمند در موزه پارس نگهداری و برای عموم به نمایش گذاشته شده اند..
در زمان سلطنت قاجاریان دروازه به علت پشت سر گذاشتن چندین زلزله، متحمل آسیب ها و صدماتی شده بود. در این عهد، محمد زکی خان نوری، از وزرای ایالت فارس و نزدیکان فتحعلی شاه قاجار، مرمت دوباره این بنا را به عهده گرفت و علاوه بر آن برای بهتر شدن خدمات رسانی به مسافران و راحتی بیشتر آنها، آب انبار، پاسگاه و راهداری را نیز در نزدیکی این بنا احداث کرد.
پس از آن و تا سال 1315 شمسی این دروازه همچنان با پرجا بود. اما در آن زمان برای ایجاد و توسعه راه های جدید ارتباطی، این بنا توسط بلدیه و به وسیله دینامیت تخریب شد. سپس در سال 1327 شمسی بنای کنونی دروازه، توسط حاج حسن ایگار که به اعتماد الدوله شهرت داشت، با کمی فاصله از محل اولیه دروازه ساخته شد. گفته می شود مردم شیراز در اول هر ماه برای بیمه کردن خود از زیر این دروازه رد می شدند و از بین رفتن دروازه سبب از دست رفتن امنیت خاطرشان شده بود که این موضوع دلیل عمده دوباره ساخته شدن دروازه می باشد.
بنای جدید دروازه قرآن
بنای جدید دروازه در اندازه بزرگ تری نسبت به بنای اولیه ساخته شد. بنا شامل یک دهانه بزرگ که در وسط قرار دارد و دو دهانه کوچکتر است که در طرفین آن واقع شده اند. همچنین به مانند دروازه بازسازی شده در زمان کریم خان نیز اتاقکی برای جای گذاری قرآن، در بالای دروازه ساخته شد. این اتاق دارای 3 پنجره مشبک که با کاشی کاری تزیین شده اند می باشد. دور تا دور بنا مزین به آیاتی از قرآن کریم به خط ثلث بوده و در قسمت هایی از آن کاشی کاری هایی نیز به چشم می خورد. سازنده بنا، حاج حسن ایگار، نیز به وصیت خویش در آرامگاهی واقع در قسمت شرقی بنا به خاک سپره شد.
در دنیای ما زیبایی و حیرت آور بودن گونه های مختلفی دارند، از عجایب طبیعی گرفته تا مواردی که توسط انسان ساخته شده اند، آثاری که هنوز پایدار هستند و یا اینکه به ویرانه تبدیل شده اند. فهرست این مقاله نیز حاوی برخی از زیباترین عجایب دنیاست. از بقایای تمدن های گم شده که برخی از آنها هنوز هم رمز آلود هستند، تا شهرهای دلربا و اشیا و عناصر خیره کننده در دنیای طبعیت، تمامی این عجایب همگی در فهرست مقاله ای که مطالعه خواهید کرد حضور دارند.
حتماً تا به حال نشنیده بودید که چه کارهایی از دست خودروهای کاروان بر می آید. برای همین در این مطلب بعد از جستجو در میان خودروهای کاروان، خودروهای پیکنیکی و نمایشگاه های خودروهایی که اندازه یک خانه مجهز هستند، به دنبال مدرن ترین موارد گشتیم. فقط این را بدانید دیگر دورانی که خودروهایی مانند تصویر بالا در خیابان ها وجود داشت گذشته است.
قاره آسیا در حقیقت بزرگترین و در عین حال پرجمعیت ترین قاره جهان به شمار می آید، به طور کل این قاره فضایی معادل 44.58 میلیون کیلومتر مربع را اشغال کرده است و باید بدانید که در این فضا 4 میلیارد و 164 میلیون نفر زندگی می کنند. قاره آسیا بطور کلی متشکل از 48 کشور مستقل، 6 کشور غیرمستقل و 6 کشور وابسته می باشد.
ازبکستان در قلب آسیای مرکزی قرار دارد و سرزمین زیبایی های خیره کننده، معماری های بی نظیر و تاریخ غنی است. اگر شما هم مجذوب این کشور زیبا شده اید، در این مقاله قصد داریم برخی از زیباترین مکان های دیدنی ازبکستان را معرفی کنیم و نگاهی به میراث بی نظیر این کشور بیاندازیم.
اگرچه برخی از شگفتی های طبیعی جهان، جایی در کارت پستال ها و اخبار ندارند، اما به اندازه بسیاری از مکان هایی که می شناسیم باورنکردنی هستند. در برخی موارد، این شگفتی های طبیعی حتی نفس گیرتر از شگفتی های شناخته شده هستند. با ما در این مقاله همراه باشید تا با ده شگفتی طبیعی در جهان که احتمالا چیزی از آنها نمی دانید آشنا شوید.
از سواحل سریلانکا تا جاده ابریشم ازبکستان، آسیا دلایل زیادی دارد که چمدان هایتان را ببندید و به آن سفر کنید. فضاهای سبز وسیع، استراحتگاه های بوتیک جذاب، قطارهای لوکس شب رو، و جاده ابریشم باستانی، تنها برخی از دلایلی هستند که فهرست ما از 11 بهترین مکان برای بازدید در آسیا در سال 2024 را تشکیل می دهند.