تاریخچه
سن پترزبورگ در سال 1703 توسط پتر کبیر ساخته شد و در سال 1712 تا 1918 پایتخت امپراطوری روسیه بود. این شهر جادویی غربی ترین شهر روسیه به شمار می آید، از این رو در بین مردم به عنوان پنجره ای رو به غرب مشهور است.
سن پترزبورگ در طی سه قرن گذشته ایفاگر نقشی حیاتی در تشکیل سه دوره اصلی و قدرتمند در ساختار تاریخ روسیه یعنی غرب گرایی، صنعتی سازی و انقلاب بوده.
در سال 1924 و اوایل جنگ جهانی یکم زمانی که روسیه در برابر آلمان می جنگید نام پتروگراد با هدف دور بودن از نام های آلمانی بر این شهر گذارده شد. در سال 1924 بعد از مرگ ولادیمیر لنین (Vladimir Lenin) این شهر به نام لنینگراد خوانده می شد تا اینکه در سال 1991 همزمان با سقوط اتحاد جماهیر شوروی دوباره آن را سن پترزبورگ نامیدند و به نام پیشینش بازگشت.
از اوایل قرن بیست و یکم سن پترزبورگ با جمعیتی بالغ بر 4.8 میلیون نفر بعد از مسکو دومین شهر بزرگ روسیه و بعد از مسکو، لندن و برلین پرجمعیت ترین و بزرگترین شهر اروپا به شمار می رود. شهری جادویی که از آن به عنوان دومین مرکز مهم صنعتی روسیه یاد می شود و قطب مهم کشور در زمینه صنایع سنگین، تحقیقات و توسعه، تولیدات صنعتی نظامی و پایگاه های نظامی و آموزشی به شمار می رود.
می توان از سن پترزبورگ به عنوان محبوب ترین مقصد توریستی در طی ماه های مه و ژوئن نام برد، روزهایی که این شهر نظاره گر پدیده افسانه ای شب های سفید است. در اوایل تابستان به علت طولانی شدن زمان تابش آفتاب سن پترزبورگ در تاریکی شب فرو نمی رود و تمام مدت شبانه روز هوا یا روشن است یا حالت گرگ و میش صبحگاهی دارد. در طی شب های سفید خورشید هیچ وقت غروب نمی کند.
پایتخت امپراطوری روسیه
در سال 1703 همزمان با تصرف یک دژ در محل اتصال رودخانه نوا و خلیج فنلاند از سمت سوئد توسط پتر بزرگ، وی تصمیم به ساخت یک شهر بزرگ در این سرزمین گرفت، شهری که روسیه را به اروپای غربی متصل می ساخت و از بندرگاه بالتیک محافظت می نمود. برای ساخت این شهر هزاران اسرای جنگی سوئدی، رعیت ها و کارگران روسی به خدمت گرفته شدند، شهری با کانال ها و قصرهای متعدد.
با شیوع مالاریا در این شهر بیش از ده ها هزار نفر جان باختند، قربانیانی که اجسادشان به مناطق در حال ساخت و ساز منتقل گردیدند. با به وقوع پیوستن این حادثه و اتفاقات سن پترزبورگ به شهر ساخته شده بر روی اجساد و استخوان ها معروف شد. این منطقه بارها و بارها در سال های 1777، 1824، 1924 و 1955 مورد هجوم بلاها و غارت ها متعددی قرار گرفت.
امپراتریس الیزابت، دختر پتر کبیر راه پدر خود را ادامه داد و از مجرب ترین معمارین اروپایی نظیر فرانچسکو بارتولومئو راسترلی (Bartolomeo Rastrelli) برای خلق ساختارهای ماندگار باروکی نظیر کاخ زمستان، موسسه اسمولنی (Smolny Institute) و کاخ های تزارسکویه سیلو palaces of Tsarskoe Selo)) کمک خواست. بعد از آن کاترین دوم اقدام به خرید نقاشی ها و آثار هنری بسیار با ارزشی کرد، آثاری که امروزه هسته های اصلی موزه ارمیتاژ به شمار می آیند. از دیگر اقدامات بسیار مهم کاترین کبیر می توان به تاسیس آکادمی هنر روسیه اشاره کرد.
در دوران امپریالیست سیاستمداران برجسته، روشنفکران و شخصیت های فرهنگی با نهادهای بلند پایه در سن پترزبورگ به منظور ایجاد وقایعی که به شدت بر زندگی هر فرد روسی تاثیر داشت، با یکدیگر متحد شدند.
در سال 1825 قیام دیسمبرین (Decembrist) در میدان سنا (Senate) یا دیسمبرین امروزی به وقوع پیوست. در ژانویه سال 1905 کشیش گئورگی گاپون (Father Gapon) رهبری راه پیمایی صلح آمیز کارگران و خانواده هایشان به مقصد کاخ زمستانی جهت مطرح کردن تقاضاهایشان به تزار را بر عهده داشت. اما این راه پیمایی نتیجه ای جز یک کشتار جمعی در پی نداشت تا جاییکه در تاریخ از این روز به عنوان یکشنبه خونین یاد می شود. پس از این حادثه کارگران سن پترزبورگ به شدن ستیزه جو شدند. البته دلیل این اعتراصات هم پیشرفت صنعتی روسیه و تقاضای بالای کار اجباری بود، مسائلی که کارگران را به زندگی و کار در شرایطی بسیار سخت وادار می نمود.
در اواخر قرن بیستم سن پترزبورگ بعد از لندن، پاریس، وین و برلین در زمره پنجمین کلان شهر اروپا قرار داشت و از آن به عنوان نماینده جدید امپراطوری روسیه در قدرت های نظامی و صنعتی یاد می شد. اما با صنعتی شدن روسیه و ظهور یک جنبش انقلابی پر رنگ سن پترزبورگ به مهد انقلابی روسیه تبدیل شد.
تحت حاکمیت اتحاد جماهیر شوروی
با شروع جنگ جهانی اول در اوت سال 1914 نیکولاس دوم نام پایتخت را به پتروگراد تغییر داد. در ابتدای جنگ خیابان های پتروگراد توسط جوانان داوطلب انجام خدمات نظامی پرشدند. اما با توجه به افزایش زیان های اقتصادی در این شهر، پتروگراد به مرکز تمایلات ضدتزاری تبدیل گشت. شورای نمایندگان کارگران و سربازان پتروگراد در سال 1917 تاسیس شد و در سال 1905 بیشترین فعالیتش را داشت. در ماه مارس سال 1917 زخمی شدن کارگران و طغیان کردن سربازان باعث ناکامی و استعفا نیکلاس دوم شد. با برکناری نیکلاس یک دولت موقت دیگری روی کار آمد که به طور مداوم در حال مبارزه با شورای پتروگراد برای کنترل شهر بود. در طول روزهای ماه ژوئیه شوروی ها موفق به کسب قدرت شدند و در هفتم نوامبر اعضای ارتش سرخ تروتسکی (Trotsky's Red Guards) به کاخ زمستانی یورش آوردند و دولت موقت فرار کرد. برای هفتاد و چهار سال آینده روسیه تحت فرماندهی کمونیست ها بود. در سال 1924 پس از مرگ لنین نام پتروگراد به لنینگراد تغییر یافت. در طی جنگ جهانی دوم لنینگراد متحمل صدمات و آسیب هایی جدی شد. آلمانی ها برای مدت 900 روز شهر را محاصره کردند و بین 700 هزار نفر تا 1 میلیون شهروند به دلیل حملات و گرسنگی جان خود را از دست دادند. گرچه نازی ها هرگز به شهر وارد نشدند اما بسیاری از کاخ های اطراف از جمله پتروهوف و کاخ کاترین را غارت کردند و سوزاندند. در دوران بعد از استالین، لنینگراد مرکز مهم اقتصادی و فکری روسیه به شمار می رفت. می توان نام گریگوری رومانف را در کنار نام کیروف در تاریخ روسیه آورد، یکی از رهبران مشهور سیاسی و اولین دبیر مجلس حزب لنینگراد در طی سال های 1970 تا 1983. رومانف در پیشرفت و توسعه انجمن های تولیدی و علمی بسیار موثر بود و نقش به سزایی در گسترش تاسیسات علمی و پیوند بخش های تحقیقاتی و تولیدی را ایفا کرد.
دوران بعد از شوروی
گرچه رومانف از اصلاحات میخائیل گورباچف (Mikhail Gorbachev) اجتناب کرد اما دیگر رهبران لنینگراد این تغییرات را پذیرفتند. آناتولی سابچاک (Anatoly Sobchak) در بین سال های 1989 تا 1991 به عنوان اولین شهردار شهر انتخاب شد. یکی از شخصیت های اصلی جنبش دموکراتیک روسیه که بعد از شکست کودتا، نام لنینگراد را مجدداً به سن پترزبورگ تغییر داد.
می توان از سن پترزبورگ به عنوان پایتخت فرهنگی روسیه نام برد، شهری که مهد پرورش بزرگانی در عرصه های مختلف نظیر نیکولای گوگول (Nikolai Gogol)، الکساندر پوشکین ((Alexander Pushkin، مارک شاگال (Marc Chagall)، ایلیا رپین (Ilya Repin)، آنا آخماتووا (Anna Akhmatova)، پیوتر ایلیچ چایکوفکسکی (Peter Tchaikovsky) و دمیتری شوستاکوویچ (Dmitry Shoshtakovich) می باشد. بسیاری از جاذبه های معروف جهان نظیر موزه ارمیتاژ، موزه روسی، کاخ زمستانی رومانف، کلیساهای ارتودوکس، کلیسای سنت ایزاک، قلعه پیتر و پل در این شهر به چشم می خورد.
غذا و نوشیدنی ها
طعم برتر غذاهای روسی در کل جهان معروف است، غذاهایی با کیفیت که در سراسر سن پترزبورگ یافت می شوند. اما این شهر جادویی تنها جایگاه غذاهای روسی نیست و غذاهای هیجان انگیز دیگری در آن وجود دارد.
1: غذاهای آسیای مرکزی (ازبک و تاجیک)
سن پترزبورگ جامعه ای عظیم از مهاجرین ازبک را در دل خود جای داده، جامعه ای شگرف با سنت های آشپزی منحصربه فرد. به طور کلی غذاهای ازبکی بسیار خوشمزه و در عین حال بسیار ارزان قیمت هستند. یعنی با پرداخت تنها 250 روبل می توانید غذایی بسیار لذیذ و خوشمزه را امتحان کنید. البته یافتن مکان ها و رستوران های ارائه غذاهای ازبکی کمی دشوار است و میهمانان می توانند از طریق ثبت نام در تورهای غذایی ازبک ها و بسیاری از نقاط بازار سونی این غذاها را امتحان کنند.
2: غذاهای گرجی
غذاهای گرجی هم بسیار خوشمزه و منحصربه فردند. این غذاهای لذیذ و هیجان انگیز در رستوران های گرجی واقع در سراسر سن پترزبورگ یافت می شوند. هر چند غذاهای گرجی از غذاهای ازبکی گران ترند و باید برای یک وعده آن در حدود 600 روبل پرداخت نمود اما ارزش امتحان کردن را دارد.
همچنین با توجه به سرمای طاقت فرسای مسکو و پایین آمدن درجه حرارت این شهر تا منفی 30 درجه انتظار می رود غذاهای این منطقه گرم و مقوی باشد، پس استفاده از سیب زمینی، نان، کلوچه و خامه در اکثر غذاهای این سرزمین اصلاً تعجب آور نیست. غذاهای روسی بسیار هیجان انگیزند و در برخی از آنها ردپایی از هنر آشپزی فرانسوی نیز یافت می شود. در این شهر جادویی و جذاب صرف کاشا غذایی محبوب برای خانواده های روسی را به هیچ وجه از دست ندهید، غذایی هیجان انگیز که به کمک غلات تهیه می شود و بسته به نوع غلات موجود در آن گاه به شکل فرنی و گاه به شکل دمی غلات با تخم مرغ پخته شده سرو می شود. روس ها بیشتر برای وعده صبحانه کاشا (Kasha)، نان کره ای (Butterbrots)، تخم مرغ آب پز یا سرخ شده، تورگ (Tvrog) نوعی پنیر شبیه به پنیر خامه ای و غلات صبحانه می خورند.
یکی دیگر از غذاهای خوشمزه روسیه سوپ بُرش (Borsch) یا چغندر می باشد که در هوای سرد زمستانی خیلی می چسبه، سوپی وسوسه انگیز قرمز رنگ و تهیه شده از کلم و چغندر. برای طعم بهتر، این سوپ را معمولاً با ماست یا خامه ترش سرو می کنند.
از دیگر غذاهای محبوب روسی می توان به سولیانکا (Solyanka) اشاره کرد، نوعی سوپ غلیظ، دلچسب و در عین حال سالم که از پختن آرام تکه های گوشت بر روی حرارت کم به همراه سیر، گوجه، فلفل و هویج تهیه می شود.
بلینی (Blini) یکی از دیگر غذاهای خوشمزه این سرزمین است، نوعی نان گرد و نرم و نازک و چیزی شبیه پن کیک انگلیسی که از آرد، شیر و تخم مرغ درست می شود. در طی سفرتان به مسکو حتماً اوکروشکا سیب زمینی را امتحان کنید، سوپی سرد با محتویات کره، سیب زمینی و پیاز که با شوید و تربچه تزئین می شود. کیفیت سیب زمینی و تازه بودن کره در این سوپ ساده و در عین حال بسیار خوشمزه واقعاً تاثیرگذار است.
اگر از طرفداران دلمه هستید، صرف دلمه کلم پیچ برایتان بسیار هیجان انگیز خواهد بود، نوعی غذای سنتی و خوشمزه که برای تهیه آن گوشت گاو را در کلم پخته شده می پیچند و سپس با حرارت ملایم می پزند.
برای علاقمندان به سمبوسه، کنیش (Knish) قطعاً بسیار دلچسب خواهد بود، ترکیبی از پوره سیب زمینی، گوشت گاو، پیاز و پنیر که داخل خمیری قرار گرفته و درون روغن سرخ می شود.
خینکالی (Khinkali) غذایی بسیار پرادویه و طعم دار که مواد داخل آن شامل گوشت چرخ کرده و گشنیز می باشد، البته این مواد را به صورت خام در داخل خمیر قرار می دهند. به همین دلیل در هنگام طبخ تمام عصاره مواد به داخل خمیر می رود و طعمی وصف نشدنی را به آن می دهد.
یکی از دیگر غذاهای سنگین و پرگوشت روسیه ژارکویه ((Zharkoye است، نوعی آبگوشت که در ظرف هایی مانند دیزی سرو می شود و طعم آن قطعاً برای ایرانیان خوشایند خواهد بود.
و حال نوبت به دسرهای خوشمزه مسکو می رسد. بستنی روسی (Morozhenoe) و دسر چاک چاک واقعاً شما را به اغوا می برد. می توان از چاک چاک به عنوان محبوب ترین دسر شرقی در روسیه نام برد، نوعی خوراکی لذیذ که شامل تکه های کوچک تهیه شده از خمیر می باشد که بعد از پختن آن را با عسل می پوشانند.
اوکروشکا سیب زمینی (Potato Okroshka) یکی دیگر از غذاهای خوشمزه روسیه است، سوپی سرد و تهیه شده از دوغ، سیب زمینی پخته، پیاز و تربچه.
همچنین از دیگر غذاهای معروف روسیه می توان به پنکیک روسی، سالاد الویه روسی، استراگانوف، سالمون دودی، شیشلیک، خپله روسی (Russian dumplings) و کلم ترش و شیرین اشاره کرد.
مناسبت ها و رویدادها
ژانویه: کریسمس ارتودوکس روسیه
بعد از انقلاب سال 1917کریسمس نیز مانند دیگر مراسم و جشن های مذهبی در روسیه ممنوع شد. کلیسای ارتودوکس روسیه و تقریباً تمام روس ها، کریسمس را در زادروز تولد مسیح یعنی هفتم ژانویه جشن می گیرند، در واقع این یک مراسم مذهبی است که خانواده ها در شب کریسمس یعنی ششم ژانویه به کلیسا می روند سپس به مراسم شام مقدس می پیوندند. برخی از مردم تمام شب را در کلیسا سپری می کنند و برخی دیگر هنگام صبح به آنجا می روند.
فوریه: فستیوال ماسلنیتسا
مراسم ماسلنیتسا یا نوروز روس ها هفت هفته قبل از عید پاک برگزار می شود، یک سنت قبیله ای که نماد وداع با زمستان و استقبال از بهار است که با توجه به سنت های دین مسیحی انجام می شود. این هفته هر روز توام با آداب و رسوم دیرینه پیش می رود و شامل انجام فعالیت های مختلفی می باشد، فعالیت های نظیر ساختن عروسک های ماسلنیتسا از کاه و لباس های کهنه، تهیه و صرف مقدار زیادی بلینی یا پنکیک روسی، سورتمه کشی، گردش های دسته جمعی، رفتن دامادها به میهمانی مادر همسرشان و حل اختلافات مابین مردم. در واقع نقطه عطف این جشن روز آخر می باشد، زمانی که همه یکدیگر را می بخشند و به یاد رفتگانشان در کلیسا نیایش می کنند. در عصر این روز زیور آلات عروسک ماسلینتسا را جدا می کنند و آن را در میان شعله های برافروخته آتش می اندازند.
مارس و آوریل: مراسم عید پاک
عید پاک یکی از بزرگترین عیدهای مسیحیان است که در اولین یکشنبه بعد از ماه کامل پس از اعتدال بهاری انجام می شود. این مراسم از شب قبل یکشنبه آغاز شده و در طی آن کلیساها چراغانی می شود و در هنگام صبح با به صدا در آوردن زنگ کلیسا عید را اعلام می کنند. در این روز مهم مردم با خریدن و پختن نان شیرین و کیک عید و رنگ کردن تخم مرغ هایشان این مراسم سنتی را جشن می گیرند.
آوریل تا نوامبر: فصل جهت یابی تابستان (Summer Navigation Season)
از ماه آوریل تا نوامبر پل های متحرک برای چندین ساعت جهت عبور کشتی ها باز می شوند، اتفاقی که خالق یکی از زیباترین نمایش های شهر می باشد. با توجه به اینکه سطح رودخانه نوا از اواسط دسامبر تا اوایل آوریل از یخ پوشانده شده حرکت کشتی ها در امتداد رودخانه امکان پذیر نیست.
با فرا رسیدن بهار رودخانه نوا به یک بزرگراه شلوغ با طیف گسترده ای از وسایل نقلیه از قایق های تور مسافرین و کشتی های باربری تبدیل می شود. بیش از دوازده پل معلق در سن پترزبورگ یافت می شود که هر کدام از آنها در طول این فصل بر طبق برنامه در شبی مشخص باز می شوند. پس قبل از سفر به سن پترزبورگ این برنامه ها را بررسی کنید تا در یک قسمت از شهر گیر نیفتید. بالا بردن پل های معلق خالق یکی از زیباترین نمایش هاست، پس لذت این نمایش رویایی را از دست ندهید و با قدم زدن در امتداد مسیرهای خاکی و سوار شدن بر کشتی های کروز شگفت انگیز خاطره ای ناب را برای خود رقم زنید.
مه: روز کارگر
روز اول ماه مه در روسیه روز کارگر نام دارد، در این روز روس ها به خیابان می آیند و با جشن و آواز و پیاده روی در خیابان ها این روز را جشن می گیرند.
مه: روز پیروزی
هر ساله در نهمین روز از ماه مه به مناسبت سالگرد پیروزی در جنگ جهانی دوم رژه نظامی همراه با نمایش تانک ها، موشک ها و دیگر تجهیزات نظامی برگزار می شود. در این جشن بزرگ دولت روسیه قدرت جنگ افزارهای هوایی خود را با به پرواز در آوردن هواپیماهای نظامی به نمایش می گذارد.
مه تا ژوئیه: فستیوال شب های سفید، سن پترزبورگ
با توجه به موقعیت جغرافیایی سن پترزبورگ و قرار گرفتن آن در موقعیت شمالی در ماه مه تا اواسط ژوئیه زمان طلوع و غروب خورشید به دلیل وسعت مدار عرضی به یکدیگر بسیار نزدیک می شود از این رو خورشید نمی تواند در افق فرو رود و سن پترزبورگ شاهد شب هایی سفید خواهد بود. این پدیده منحصر به فرد فضایی بسیار رمانتیک و متناسب برای برگزاری فستیوال های هنری با موسیقی و رقص و هنرمندی ستارگان روسی و بین المللی را ایجاد می کند.
در طی این ایام تالار مارینسکی میزبان برگزاری بیش از 175 برنامه اپرا، باله و کنسرت های کلاسیک می باشد. برنامه هایی که بلیط آنها به سرعت تمام می شوند. کارناوال هایی نیز در طی این جشنواره تنظیم می شود که از جذاب ترین آنها می توان به کارناوال تاریخی اشاره کرد، کارناوالی که در اطراف کاخ پترهوف برگزار می شود و در طول آن بازیگران لباس هایی تاریخی زمان پتر کبیر را به تن می کنند و رویدادهای تاریخی را مجدداً به اجرا در می آورند.
مراسم بزرگ باز و بسته شدن آبنماهای کاخ پترهوف
مراسم افتتاحیه: اواسط ماه مه
مراسم اختتامیه: اواسط ماه سپتامبر
یکی از بهترین راه ها برای خلق لحظاتی رویایی در تابستان سن پترزبورگ شرکت در مراسم سنتی افتتاح آبنماهای کاخ پتروهوف است. این مراسم در اواسط ماه مه انجام می شود و در طی آن هر یک از فواره ها و آبنما به صورت تک تک با اجرای مراسم موسیقی، آتش بازی و جشن باز می شوند. بهترین قسمت این فستیوال جشن اختتامیه رسمی آن است که در ماه سپتامبر برگزار می گردد. بنابراین در طی این جشنواره دو فرصت عالی برای لذت بردن از منظره های دیدنی کاخ بزرگ و آبشار بزرگ برای بازدیدکنندگان فراهم می شود.
مه: فستیوال ماهی سیمین سن پترزبورگ (St. Petersburg Festival of Smelt)
تقریباً در زمان برگزاری فستیوال افتتاحیه آبنماهای کاخ پتروهوف، سن پترزبورگ میزبان یک رویداد سنتی بسیار جالب می باشد. می توان از ماهی سیمین به عنوان نماد غیر رسمی سن پترزورگ نام برد، ماهی که پتر کبیر از آن به عنوان ماهی تزارها یاد می کرد. این فستیوال برای اولین بار در سال 1708 برگزار گردید، اما این سنت برای سال های متوالی خاموش شد تا اینکه در سال 2003 و همزمان با مراسم سیصدمین سالگرد سن پترزبورگ دوباره احیا گردید. امروزه این جشنواره هزاران میهمان را به مرکز نمایشگاهی معروف لیِن اِکسپو (LENEXPO) جذب می کند. جشنواره ای که به مدت دو روز و با ارائه تمام غذاهایی که با این ماهی افسانه ای تهیه می شوند، برگزار می گردد.
ژوئن: روز استقلال روسیه
روسیه در تاریخ دوازدهم ژوئن سال 1990 استقلال خود را از اتحاد جماهیر شوروی اعلام نمود. بعد از این استقلال و به قدرت رسیدن یلیستین این روز به عنوان یک تعطیلات ملی ثبت گردید. اما تا چندین دهه بعد تا اواخر سال 2003 و به قدرت رسیدن پوتین این روز، رویداد مهمی محسوب نمی شد. اما امروزه میدان سرخ میزبان برگزاری این جشن همراه با برپایی یک نمایشگاه و اجرای یک کنسرت بزرگ می باشد.
اواخر ژوئن: فستیوال بادبان های قرمز سن پترزبورگ (Scarlet Sails, St Petersburg)
فستیوال شب های سفید ارمغان آور این جشنواره می باشد، مراسمی که در طی آن بیش از یک میلیون نفر از تماشای نبرد دزدان دریایی در رودخانه نوا، نمایش آتش بازی و تماشای یک کشتی بلند با بادبان هایی به رنگ خون لذت می برند. در این رویداد پایان سال تحصیلی را جشن می گیرند.
ژوئن تا اکتبر: مراسم تعویض سربازان گارد
مراسم مدرن انتصاب گارد با هدف ادای احترام به یک سنت قدیمی توسط ستاد نظامی سن پترزبورگ توسعه و راه اندازی شده. پست نگهبانی در قلعه پیتر و پل از همان ماه های اول تاسیسش وجود داشت. این مراسم تنها در اکتبر سال 1926 همزمان با منسوخ شدن نظارت افسر فرمانده بر قلعه برگزار شد. در ابتدا مراسم تنها با حضور سربازان و مامورین رژیم جا به جا شده برگزار می شد، اما از سال 1720 با حضور سربازان دائمی پادگان ها و دسته های نگهبانان به اجرا درآمد.
این مراسم در ناریشکَن باشِن قلعه پیتر و پل زمان از سوم ژوئن تا اکتبر، هر شنبه راس ساعت 11:55 انجام می شود.
ژوئن: جشنواره مردمی نعنای وحشی (Wild Mint Folk Festival)
هر سال تابستان مسکو میزبان یک جشنواره موسیقی بین المللی در مجتمع (Ethnomir complex) می باشد. این جشنواره در طی چند روز و با حضور نوازندگان روسی و بین المللی در ژانرهای مختلف موسیقی برگزار می شود در طی روزهای برگزاری این فستیوال در فروشگاه های مواد غذایی، بازارها و کارگاه این شهر جذاب حس و حال پرشوری وجود دارد.
ژوئیه: روز ایوان کوپالا (Ivan Kupalo Day)
سنت این جشن تابستانی به سنت جان یوحنا بازمی گردد، ایوان به معنی یوحنا و کوپالا در زبان اسلاوی به معنای حمام کردن می باشد. جشنی پرنور و نشاط که با حضور زوج های عاشق در تاریخ ششم و هفتم ماه ژوئیه برگزار می شود، در طی این جشن دختران تاج هایی از گل های رنگارنگ را بر روی سرشان می گذارند و به نشانه عشق و تعهدی که به یکیدیگر دارند، از روی آتش می پرند. در هنگام غروب آفتاب دختران تاج ها و حلقه های گلی را بر سرشان می گذارند که با شمع های سوخته مزین شده اند، شمع های سوخته نماد زندگی طولانی است.
ژوئیه: روز نیروی دریایی
نیروی دریایی روسیه به صورت قانونی در سال 1969 در زمان پتر کبیر به منظور مقاومت و ایستادگی در برابر نیروهای عثمانی تاسیس شد. پتر اولین فرمان را برای تصویب این نیرو در تاریخ بیستم اکتبر سال 1969 صادر نمود به همین دلیل از این روز به عنوان تاریخ تولد رسمی نیروی دریایی روسیه یاد می کنند.
روز نیروی دریایی معمولاً در آخرین یکشنبه ماه ژوئیه برگزار می شود، در طی مراسم روز نیروی دریایی کشتی های جنگی تزئین می شوند و فرصت طلایی تماشای رژه کشتی های نظامی، زیردریایی ها و کشتی های غیر نظامی در حال عبور از رودخانه نوا برای بازدیدکنندگان فراهم می شود. در شب هنگام نیز نمایش آتش بازی از بالای موزه دریانوردی در جزیره واسیلیفسکی (Vasilyevsky) آسمان شهر را مزین می کنند.
رژه بزرگ نیروهای دریایی در ساعت 10 برگزار می شود و دیمیتری دونسکی (Dmitry Donskoy) بزرگترین زیردریایی جهان و رزم ناو پتر کبیر ( (Piotr Velikiyبزرگترین جنگنده جهان در این رژه حضور دارند.
مکان و ساعت های برگزاری این مراسم:
میدان کاخ:
در ساعت 8 نمایشگاه تجهیزات نظامی در میدان کاخ برگزار می شود، بازدیدکنندگان می توانند علاوه بر این از تماشای یک نمایشگاه منحصربه فردی دیگری متشکل از لنگرهای کشتی های دوران مختلف لذت ببرند. در ساعت 12 اجرای گروه های ارتش نظامی و از ساعت 16 تا 22 کنسرت خواننده های محبوب روسی در این میدان ارائه خواهند شد.
قلعه پیتر و پل:
در ساعت 16 جشنواره آهنگ های دریایی، کارائوکه، مسابقات و کارگاه های آموزشی و در ساعت 22:30 اجرای آتش بازی در محل قلعه پیتر و پل برگزار می شود.
اینگلیش ایمبَنکمِنت (The English Embankment):
در ساعت 12 تا 18 پس از انجام رژه، کشتی های شرکت کننده در امتداد خاکریزها لنگر انداخته و تمام افراد قادر خواهند بود به روی عرشه کشتی بروند. بعضی از کشتی ها هم در اسکله های آستراگیتگا (Ust-Rogatka) در کرونستات (Kronstadt) لنگر می اندازند و بازدیدکنندگان می توانند از این طریق به کشتی ها دسترسی پیدا کنند.
پارک سیصدمین سالگرد سن پترزورگ (Park of the 300th anniversary of St. Petersburg):
این مراسم با برگزاری کنسرت ها و کارگاه های آموزشی در نواحی کنار دریا از ساعت 15 تا 19 انجام می شود. موزه دریانوردی در تمام این روز به صورت رایگان پذیرای بازدیدکنندگان خواهد بود.
مکان های برگزاری: میدان کاخ، قلعه پیتر و پل، موزه دریانوردی، رزمناو آورورا (Cruiser Aurora)، پارک سیصدمین سالگرد سن پترزبورگ و کرانه های رودخانه ریوا.
نکته: بازدید از موزه نیروی دریایی در طول این روز رایگان خواهد بود.
سپتامبر: جشنواره تئاتر بین المللی الکساندریسکی
جشنواره تئاتر بین المللی الکساندریسکی در سال 2006 و به مناسبت دویست و پنجاهمین سالگرد تئاتر الکساندریسکی افتتاح شد. این جشنواره هر سال با هدف نمایش هنرهای ملی کشورهای مختلف و توسعه سنت های کلاسیک با تمرکز بر جست و جوی معنای مدرن روشنایی و سلاست تئاتر از یکم تا بیست و چهارم سپتامبر برگزار می شود. به طور کلی حفظ سنت ها و تلاش برای صحبت کردن با عموم به زبان معاصر جزو وظایف حیاتی هر تئاتر فرهنگی ملی به شمار می رود.
جشنواره الکساندرسکی به طور مداوم و سیستماتیک در سن پترزبورگ مسیر هنرهای تئاتر ملی کشورهای دنیا را هدایت می کند. در سال های اخیر اجراهای موسسه های تئاتر غیر دولتی جایگاهی قابل توجه ای را در بیلبورد فستیوال ها پیدا کرده است. موسسه هایی که تاثیر قابل توجهی در شکل گیری چشم اندازهای فرهنگی کشورشان و صحنه جهانی شده اند.
دسامبر، ژانویه: جشنواره زمستانی روسیه
این فستیوال زمستانی به عنوان یکی از بهترین جشنواره های فرهنگی روسیه در تمام شهرهای روسیه از اواسط دسامبر تا اواسط ژانویه برگزار می شود. در پارک ایزمایلوفسکی شاهد انجام فعالیت هایی نظیر رقص محلی، اسکیت روی یخ و سورتمه سواری خواهید بود. پارک گورکی در طی این فستیوال میزبان مجسمه های یخی بسیار جذابی می باشد. بازدیدکنندگان در طی این روزهای دوست داشتنی می توانند صنایع دستی جذاب، مربا و شیرینی های خوشمزه ای را در میدان انقلاب تهیه کنند و از تماشای کنسرت ها و نمایش مد لذت ببرند.
شماره تلفن های ضروری در سن پترزبورگ
فوریتهای پلیسی: 112
آتش نشانی: 01
پلیس: 02 و برای زبان انگلیسی 164-9787
آمبولانس: 03
بسیار زیبا و دل انگیز